JAVA Online Test

Table of Contents

1. Which of the following is not a Java keyword?

A. static
B. Boolean
C. void
D. private

Answer: B. Boolean

2. What is the default value of a local variable in Java?

A. 0
B. null
C. false
D. No default value

Answer: D. No default value

3. Which concept of OOP is achieved by method overloading?

A. Encapsulation
B. Polymorphism
C. Abstraction
D. Inheritance

Answer: B. Polymorphism

4. What is the size of an int in Java?

A. 2 bytes
B. 4 bytes
C. 8 bytes
D. Depends on OS

Answer: B. 4 bytes

5. Which of these cannot be used for a variable name in Java?

A. myVariable
B. $value
C. _count
D. 123abc

Answer: D. 123abc

6. Which method is the entry point of a Java program?

A. start()
B. run()
C. main()
D. init()

Answer: C. main()

7. What will System.out.println(10 + 20 + "Java"); output?

A. Java30
B. 30Java
C. 1020Java
D. Compilation error

Answer: B. 30Java

8. Which of the following is not a valid access modifier?

A. private
B. protected
C. internal
D. public

Answer: C. internal

9. Which keyword is used to inherit a class in Java?

A. implements
B. extends
C. inherits
D. instanceOf

Answer: B. extends

10. What does the final keyword mean when applied to a variable?

A. It cannot be overridden
B. It cannot be reassigned
C. It cannot be accessed
D. It is public

Answer: B. It cannot be reassigned

11. Which of these statements about constructors is true?

A. Constructors can have a return type
B. Constructors are inherited
C. Constructors initialize objects
D. Constructors can be abstract

Answer: C. Constructors initialize objects

12. Which class is the parent of all classes in Java?

A. System
B. Object
C. Runtime
D. Class

Answer: B. Object

13. What is method overriding?

A. Two methods with the same name in one class
B. Subclass providing a new implementation of a superclass method
C. Two methods differing only by parameters
D. Method hiding

Answer: B. Subclass providing a new implementation of a superclass method

14. Can a constructor be static?

A. Yes
B. No
C. Only in abstract classes
D. Only for inner classes

Answer: B. No

15. Which package is imported by default?

A. java.util
B. java.lang
C. java.io
D. java.net

Answer: B. java.lang

16. Which of these data types can store Unicode characters?

A. int
B. float
C. char
D. String

Answer: C. char

17. What does this keyword refer to?

A. Parent class object
B. Current object
C. Static object
D. Class name

Answer: B. Current object

18. Which of the following cannot be declared abstract?

A. Class
B. Method
C. Variable
D. Interface

Answer: C. Variable

19. Which of the following is not an OOP principle?

A. Inheritance
B. Compilation
C. Polymorphism
D. Abstraction

Answer: B. Compilation

20. Which of these operators is used for string comparison?

A. ==
B. equals()
C. compareTo()
D. Both B and C

Answer: D. Both B and C

Share this article

Enroll Free demo class
Enroll IT Courses

Enroll Free demo class

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Join Free Demo Class

Let's have a chat